Ontdek de 6 geheime wapens van Tony Robbins voor stressproof en succesvol ondernemen
Mark zit achter zijn bureau en staart vermoeid naar zijn laptop, terwijl hij zichzelf door stapels zakelijke rapporten werkt. Zijn telefoon gaat onophoudelijk over, en hij neemt elke oproep met een geforceerde glimlach. Zijn secretaresse komt regelmatig binnen met nieuwe documenten dat getekend moeten worden.
Mark: (zucht) "Deze contracten moeten vandaag allemaal getekend worden, maar ik heb geen tijd om ze allemaal door te nemen. De concurrentie staat niet stil, en ik moet onze positie in de markt behouden."
Hij kijkt op zijn horloge en beseft dat hij nog geen tijd heeft gehad voor een lunchpauze.
Mark: "Geen tijd voor lunch weer.......Zaken gaan altijd voor."
Terwijl hij verder werkt, komt een collega binnen met een dringende vraag over een lopend project.
Collega: "Mark, we hebben een probleem met de leverancier. Ze hebben de deadline gemist en we hebben een back-upplan nodig."
Mark: (fronsend) "Waarom kunnen we nooit gewoon soepel door een project gaan? Altijd problemen die op het laatste moment opduiken."
De telefoon blijft rinkelen, en Mark's stresslevel stijgt. Hij voelt de druk om constant bereikbaar te zijn en beslissingen te nemen die een grote impact hebben op zijn bedrijf en werknemers.
Mark: (zuchtend) "Waarom kan ik nooit gewoon een moment van rust hebben? Het lijkt alsof ik nooit kan ontsnappen aan deze constante stroom van verantwoordelijkheden."
Na een lange werkdag, als Mark eindelijk naar huis gaat, blijft hij piekeren over alle beslissingen die hij heeft genomen en de mogelijke consequenties ervan.
Mark: "Heb ik de juiste keuzes gemaakt? Wat als ik iets cruciaals over het hoofd heb gezien? Kan en wil ik dit niveau van prestatiedruk en verantwoordelijkheid wel volhouden? Nu ben ik weer niet toegekomen aan wat ik vandaag wilde wegwerken."
Zo begint een vicieuze cirkel van stress, vermoeidheid, piekeren en een slecht humeur voor Mark. Hij is succesvol, maar het komt met een hoge tol van constante druk en verantwoordelijkheid dat hij dagelijks draagt (ook als hij vrije dag heeft).
Voor mij waren dit soort hectische dagen normaal. Ik dacht ook serieus dat het normaal was, alsof het een prijs was voor een mooi leven. Als ik naar andere succesvolle ondernemers keek, hadden zij allemaal vergelijkbare 'problemen' en droeg ik mijn last in stilte met de hoop dat er ooit rust en vrijheid zou komen. Ik was toch niet voor niets ondernemer geworden?!
Als ondernemer ben je altijd druk bezig met het managen van je bedrijf, maar soms vergeet je dat je geen machine bent en dat je af en toe ook rust nodig hebt. Stress kan namelijk een grote invloed hebben op je gezondheid en je bedrijfsprestaties. Gelukkig heb ik 6 tips voor stressreductie die gebaseerd zijn op de 6 basisbehoeften van een voor mij groot inspiratiebron, Tony Robbins.
Dus, als je wilt blijven floreren als ondernemer, lees dan snel verder!
#1 Zorg voor zekerheid
Wat velen zich onvoldoende realiseren is dat het leven als zelfstandige ondernemer altijd onzeker en risicovol is. Het ene moment kan je bedrijf booming zijn, terwijl het volgende moment je klantenbestand als sneeuw voor de zon verdwijnt. Als ondernemer kun je ook te maken krijgen met andere uitdagingen, zoals hoge werkdruk, personeelstekort, veranderende marktomstandigheden en nieuwe concurrenten. Dit kan leiden tot extra stress en onzekerheid, wat het moeilijk kan maken om gefocust te blijven en de juiste beslissingen te nemen.
Heb je als kind emotioneel beladen situaties meegemaakt, dan hebben zij een negatieve invloed op de behoefte aan zekerheid bij jou als business(wo)man. Als iemand in zijn jeugd onzekerheid heeft ervaren, kan dit leiden tot een verhoogde behoefte aan controle en zekerheid als volwassene. Dit kan zich uiten in het streven naar perfectionisme, uitstelgedrag, het vermijden van risico's en het vasthouden aan vertrouwde routines. Dit kan echter ook een beperkende factor zijn bij het runnen van een succesvol bedrijf, waarbij flexibiliteit en risicobereidheid belangrijke eigenschappen zijn om stressproof een hectische dag door te komen. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze invloeden en te werken aan het versterken van de basisbehoefte aan zekerheid op een gezonde en evenwichtige manier om jouw stress te verlagen en economisch succes, gezondheid en geluk te verhogen.
Het is belangrijk om deze uitdagingen aan te pakken door het stellen van doelen, het in kaart brengen van potentiële obstakels en het ontwikkelen van een strategie om deze te overwinnen, niet alleen zakelijk maar ook in het privéleven. De meeste mensen zijn helaas meer bezig met plannen van hun vakanties, dan het bepalen van de doelen in hun leven in de 3 G’s (Gezondheid, Geld en Geluk). Door het vervullen van de basisbehoefte van zekerheid en het hebben van een goed doordacht plan, kun je deze uitdagingen beter aan en behoud je het gevoel van controle over je bedrijf en jouw geluk en innerlijke rust.
Praktisch: Zorg voor een beetje zekerheid door een solide plan te hebben en je agenda bij te houden. Begin met de blokken van voor jou heilige momenten, zoals beweging, ontspan momenten met het gezin en het onderhouden van jouw hobby. Dit zorgt voor structuur en voorkomt dat je compleet overweldigd raakt op dag basis, de hele dag brandjes aan het blussen bent en verzuipt in jouw succes.
#2 Zorg voor variatie
Niemand wil vastzitten in een sleur of het gevoel hebben dat hij/zij gevangen zit in zijn eigen business. Variatie heeft volgens Tony Robbins betrekking op de behoefte aan afwisseling en uitdaging. Zorg daarom voor variatie door af en toe iets nieuws te proberen of je bedrijf te diversifiëren. Het kan helpen om het werk leuk en interessant te houden. Heel veel ondernemers zijn multitalenten en kampen met het volgende probleem, dat zij meerdere projecten starten en weinig afmaken, doordat ze in hun gedachten alweer bij het volgende project zijn.
Kindertrauma heeft invloed op de behoefte aan variatie, doordat het kan leiden tot beperkende overtuigingen en gedragingen die het vermogen om te variëren beperken. Bijvoorbeeld, iemand die op jonge leeftijd geconfronteerd is met veel veranderingen en onvoorspelbaarheid kan als volwassene moeite hebben om zich aan te passen aan nieuwe situaties en onzekerheden. Dit kan leiden tot een gevoel van stagnatie en gebrek aan groei in het ondernemerschap.
Een ander voorbeeld is wanneer iemand in zijn jeugd weinig autonomie heeft gehad en voortdurend is gecontroleerd door anderen. Dit kan leiden tot een beperking van de behoefte aan variatie en het vermogen om risico's te nemen in het ondernemerschap. Een ondernemer die hier last van heeft, kan moeite hebben met het uitvoeren van innovatieve ideeën en het nemen van beslissingen zonder toestemming van anderen.
Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de invloed van kindertrauma op de behoefte aan variatie en uitdaging en hier actief aan te werken. Dit kan bijvoorbeeld door het opdoen van nieuwe ervaringen buiten het werk om de behoefte aan variatie te stimuleren, of het zoeken naar uitdagingen in het werk om de groei en ontwikkeling te bevorderen. Ook kan het helpen om beperkende overtuigingen en gedragingen die voortkomen uit het kindertrauma aan te pakken met behulp van een coach of therapeut.
#3 Zorg voor betekenis
Als ondernemer is het belangrijk om iets te doen wat je voldoening geeft. Zoek daarom naar een maatschappelijk doel dat past bij jouw bedrijf of zorg voor duurzaamheid binnen je bedrijf. Hierdoor krijg je het gevoel dat je iets betekenisvols doet en dat kan helpen om stress te verminderen.
De behoefte aan betekenis en zingeving is een belangrijke menselijke behoefte. Mensen willen zich verbonden voelen met iets dat groter is dan zijzelf, willen betekenisvol werk doen en willen van waarde voor een ander zijn.
Een emotionele wond uit jouw jeugd kan leiden tot een gevoel van onbelangrijkheid en zinloosheid, wat kan leiden tot een gebrek aan motivatie in het ondernemerschap. Ondernemers met een kindertrauma kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om een duidelijk doel te formuleren voor hun bedrijf en zichzelf, waardoor ze zich richtingloos voelen en niet weten waar ze naartoe moeten werken. Dit kan resulteren in een gebrek aan focus en productiviteit, wat op zijn beurt weer kan leiden tot gevoelens van frustratie en stress.
Aan de andere kant kan een emotionele wond uit het verleden ook leiden tot een overmatige prestatiedrang om jezelf te bewijzen. Je herkent deze drive als bijvoorbeeld overwerken om je (op onbewust niveau) te bewijzen dat je het waard bent en vind het geen probleem om je persoonlijke behoeften opofferen om jouw bedrijf te laten groeien. Dit kan uiteindelijk leiden tot uitputting, chronische stressklachten (slapeloosheid) en burn-out.
Het is belangrijk dat je als ondernemer met een emotionele wond aandacht besteed aan deze behoefte aan betekenis en zingeving. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door te reflecteren op je persoonlijke waarden en missie en deze te integreren in jouw bedrijfsactiviteiten. Daarnaast kan het absoluut waardevol zijn om een mentor of coach te zoeken die je kan helpen bij het ontwikkelen van een duidelijk doel en strategie. Door het vinden van betekenis en zingeving in je werk, kunnen je tijdens het runnen van een business jouw emotionele wond helen en het gevoel van richting en voldoening vinden, wat kan leiden tot meer succes en welzijn in het ondernemerschap.
#4 Zorg voor connectie & liefde
Het runnen van een bedrijf kan eenzaam zijn. Zeker als je succesvoller wordt gaat men er vanuit dat je alles kunt en weet.
De 'human need' connectie/liefde kan ook beïnvloed worden door kindertrauma en kan daardoor gevolgen hebben voor jouw succes in het ondernemerschap. Als iemand bijvoorbeeld op jonge leeftijd geen liefdevolle band heeft gehad met ouders of verzorgers, kan het lastig zijn om verbinding te maken met anderen. Dit kan problemen opleveren bij het vinden en behouden van klanten, bij het aangaan van samenwerkingen met anderen of het vinden of behouden van een liefdesrelatie.
Een voorbeeld hiervan is een ondernemer die als kind verwaarloosd is en daardoor moeite heeft met het aangaan van hechte relaties. Deze ondernemer kan het lastig vinden om goede en langdurige klantrelaties op te bouwen, wat kan leiden tot een dalend klantenbestand, inkomstenverlies of privé een ongelukkig liefdesleven. Ook kan het moeilijk zijn voor jou als ondernemer om samen te werken met anderen en personeel aan te nemen, omdat het opbouwen van connecties en vertrouwen lastig is. Dit kan leiden tot een personeelstekort en te veel werk voor de ondernemer zelf, wat weer kan bijdragen aan stress(klachten), ziekte en burn-out.
Door te werken aan het herstellen van connecties en het opbouwen van liefdevolle relaties, bijvoorbeeld door lichaamsgerichte therapie en/of coaching, kan jouw emotionele wond helen, zodat je weer in staat bent om verbinding te maken met jezelf, klanten en personeel om zo succesvoller te zijn in het ondernemerschap.
Een stressvolle, eenzame en/of traumatische ervaringen in jouw jeugd hebben een negatieve invloed op de behoefte aan verbondenheid bij jou als ondernemer. Als iemand in zijn jeugd bijvoorbeeld weinig liefde en aandacht heeft ontvangen, kan dit leiden tot een verminderde behoefte aan verbondenheid en intimiteit als volwassene. Dit kan zich uiten in een gebrek aan vertrouwen in anderen, een gevoel van isolement en een moeilijke of afstandelijke relatie met klanten en collega's. Dit kan een belemmering zijn bij het opbouwen van relaties en samenwerken met anderen in het bedrijfsleven. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van deze invloeden en te werken aan het versterken van de basisbehoefte aan verbondenheid op een gezonde en evenwichtige manier. Dit kan bijvoorbeeld door het opbouwen van sterke relaties buiten het werk, of het investeren in het creëren van een positieve en ondersteunende bedrijfscultuur en uiteraard verwerken van het daadwerkelijke probleem met een professional.
Mocht er ergens een gedachten opkomen, dat je zwak en niet geschikt zou zijn als krachtige leider? Door de spannende stap te zetten door jezelf open te stellen, de situatie te accepteren en de uitdaging aan te gaan, toon je daadkracht en houd je jezelf verantwoordelijk voor jouw succes. Je hebt geen schuld aan wat je is overkomen in het verleden, maar je bent wel verantwoordelijk voor jouw eigen geluk en welke acties je wel of niet neemt.
#5 Zorg voor groei
Als ondernemer is het belangrijk om te blijven leren en groeien. Dit kan je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en met uitdagingen om te gaan. Dus, blijf niet stilstaan, maar blijf jezelf ontwikkelen door bijvoorbeeld boeken te lezen of cursussen te volgen.
Daarnaast kan het ervaren van stress en emoties die voortkomen uit een kindertrauma leiden tot stagnatie in de persoonlijke ontwikkeling van de ondernemer. Het is daarom belangrijk voor ondernemers om aandacht te besteden aan hun mentale gezondheid en eventueel professionele hulp te zoeken om hun groei niet te laten belemmeren door hun verleden. Een voorbeeld van hoe dit zich kan uiten is bijvoorbeeld het vermijden van netwerkevenementen en het niet aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden uit angst voor afwijzing.
#6 Zorg voor bijdrage/contributie
Je bent als ondernemer een probleemoplosser. en je vind het waarschijnlijk belangrijk om bij te dragen aan iets groters dan jezelf. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld je bedrijf in te zetten voor een goed doel, vrijwilligerswerk te doen of medewerkers de mogelijkheid te geven om hun steentje bij te dragen.
De human need van contributie/bijdrage houdt in dat we ons willen inzetten voor iets dat groter is dan onszelf en willen bijdragen aan anderen. Voor ondernemers kan dit betekenen dat ze hun bedrijf willen gebruiken om een positieve impact te maken in de wereld en anderen te helpen.
Echter, bij ondernemers met een kindertrauma kunnen er uitdagingen ontstaan op dit gebied. Ze kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om zich te verbinden met anderen en het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. Ook kunnen ze het gevoel hebben dat ze nooit goed genoeg zijn of dat hun bijdrage er niet toe doet. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en een gebrek aan betekenis in het werk dat ze doen.
Een voorbeeld hiervan is een ondernemer die een (onbewust of overdraagbaar) traumatische ervaring heeft gehad in zijn jeugd en daardoor moeite heeft met het opbouwen van relaties. Hij vindt het moeilijk om zijn bedrijf te laten groeien en heeft het gevoel dat zijn bijdrage er niet toe doet. Door middel van therapie en coaching kan hij leren om zich te verbinden met anderen en zijn bedrijf te gebruiken om anderen te helpen, wat hem een gevoel van betekenis en voldoening geeft.
Conclusie
Als ondernemer is stress onvermijdelijk, maar het is een noodzaak om manieren te vinden om hiermee om te gaan.
Voor jouw 3G’s (Gezondheid, Geld, Geluk) is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan jouw eigen behoeften. Door te zorgen voor zekerheid, variatie, betekenis, connectie, groei en bijdrage, kun je stress verminderen en een gezonde balans tussen werk en privéleven behouden. Echter, als je te maken hebt met een emotionele wond uit het verleden kan dit extra uitdagingen met zich meebrengen in het vervullen van deze behoeften. Het is belangrijk om deze uitdagingen te erkennen en professionele hulp te zoeken om deze te overwinnen. Laat jezelf niet beperken door jouw verleden en neem de controle over jouw ondernemerschap en persoonlijke leven.
Mocht je na het lezen van mijn blog vragen hebben?
Met deze link kun je een gratis adviesgesprek inplannen. of stuur jouw vraag naar info@gracerivellino.nl
Ik zie graag uit naar onze kennismaking.
Beste lezer, dank je wel voor jouw tijd en ik wens je een fantastisch weekend.
Grace