Het mentale fortuin: investeren in jezelf winst voor je bedrijf voor verrijkt leven

Het was nooit de bedoeling geweest dat ik nu in mijn eentje in een gigantische villa met zeezicht op Bonaire zou zitten. Max kijkt star voor zich uit. 'Ik begrijp het niet. Alles wat ik deed, deed ik voor hen, mijn vrouw en dochters.' Jarenlang had Max als een pitbull zich vastgebeten in het opbouwen van zijn bedrijf. Misschien wel verblind door het succes, was het hem ontgaan dat zijn geliefde thuisfront langzaam van hem vervreemdde. De signalen had hij weggewimpeld. 'Nog even en dan kunnen we genieten,' zei hij altijd tegen zijn vrouw, toen ze voor de zoveelste keer koud eten in de afvalbak gooide. Max begon zijn traject bij mij om zichzelf weer terug te vinden en de wens om zijn eeuwige strijd met zichzelf los te laten te vervullen. Misschien was zijn huwelijk nog te redden, want anders was alles voor niets geweest.

 Helaas is het verhaal van Max niet uniek. Net als hij zijn veel gedreven ondernemers (onbewust) bereid om hun geluk op te offeren. Misschien herken je ook wel de bovenstaande situatie en heb je jouw partner ook verteld dat iemand het geld moet binnenbrengen om een luxe levensstijl te bekostigen.Uit verschillende onderzoeken wordt benadrukt dat de jeugdervaringen van succesvolle entrepreneurs een cruciale rol spelen bij het vormgeven van hun ondernemersmentaliteit en vermogen om met stress om te gaan. Deze ervaringen, of het nu gaat om het overwinnen van obstakels, het leren van zelfredzaamheid of het ontwikkelen van veerkracht, leggen een stevig fundament voor toekomstig succes, mits de pijn van het verleden niet meegenomen wordt in het heden.

Als succesvolle ondernemer van middelbare leeftijd ben je waarschijnlijk gewend aan een hoge mate van stress. Misschien zie je het zelfs als een essentieel onderdeel van je succes. Je hebt waarschijnlijk al van jongs af aan geleerd om onder druk te presteren en obstakels te overwinnen, mogelijk vanwege een opvoeding waarin ondernemende ouders, emotioneel onbereikbare vader of moeder, onveilige thuissituatie, geldtekort, scheiding, pesten of andere kindertrauma's een rol speelden. Echter, het negeren van mentale gezondheidsproblemen kan serieuze gevolgen hebben. Hier is waarom het investeren in je mentale gezondheid niet alleen noodzakelijk, maar ook winstgevend kan zijn voor zowel je persoonlijke welzijn als je bedrijf.

Stress en Ondernemerschap: Een Verslavende Combinatie

Stress kan verslavend zijn. Het zorgt voor een constante stroom van cortisol en adrenaline, wat je alert en gefocust houdt. Deze stressreactie kan echter chronisch worden en leiden tot uitputting, angststoornissen, depressie, burn-out en zelfs fysieke gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hartziekten. Veel succesvolle ondernemers hebben een achtergrond vol uitdagingen, zoals bijvoorbeeld Elon Musk en Steve Jobs, die beiden moeilijke jeugdjaren hadden. De veerkracht die je in je jeugd ontwikkelt, kan je nu helpen om met stressvolle situaties om te gaan, maar het kan ook betekenen dat je gewend bent geraakt aan een ongezond hoog niveau van stress. Ik geef vaak het voorbeeld van de kikker in de pan, hoewel het niet het meest diervriendelijke experiment is. Als je een kikker in kokend water gooit, zal hij direct uit de pan springen. Zet je de kikker in koud water, wat je langzaam naar kookpunt brengt, dan zal hij doodgaan. Hij zal het temperatuurverschil niet opmerken.

Praktijkvoorbeeld: Jan, een Succesvolle Ondernemer

Jan is een succesvolle ondernemer van vijftig jaar. Hij groeide op in een gezin met een vader die voortdurend bezig was met het opbouwen van zijn eigen bedrijf en een moeder die emotioneel onbereikbaar was vanwege haar eigen mentale gezondheidsproblemen. Jan leerde al vroeg dat hij alleen op zichzelf kon vertrouwen. Deze zelfredzaamheid, eenzaamheid en het vermogen om onder druk te presteren hebben hem geholpen een succesvol bedrijf op te bouwen. Maar de keerzijde is dat Jan nu voortdurend stress ervaart. Hij heeft moeite met ontspannen, geen plezier ervaart in het leven en merkt dat hij steeds vaker naar alcohol grijpt om zijn hoofd te kalmeren en te kunnen slapen.

Het Fabeltje van Geluk door Geld

Ondanks alle rijkdom en succes, voelen veel ondernemers zoals Jan zich leeg en onvervuld. Het najagen van financiële doelen heeft zijn tol geëist, zowel mentaal als fysiek. Geld kan geen geluk kopen, en het kan zeker geen door stress aangetaste gezondheid terugkopen. De drang naar meer succes, meer geld en meer erkenning kan leiden tot een eindeloze cyclus van stress en ontevredenheid. Het altijd meer en beter moeten.


Waarom Investeren in Mentale Gezondheid?

Langetermijngezondheid

Chronische stress heeft niet alleen een negatief effect op je mentale gezondheid, maar ook op je fysieke gezondheid en privéleven. Het kan leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en verminderde energie, waardoor het moeilijker wordt om te genieten van quality time met familie en vrienden. Door te investeren in je mentale welzijn, kun je niet alleen de negatieve effecten van stress verminderen, maar ook je relaties versterken, oude hobby’s oppakken en meer voldoening halen uit je persoonlijke leven.

Verbeterde Bedrijfsresultaten

Mentale helderheid en emotioneel welzijn zijn cruciaal voor het nemen van goede zakelijke beslissingen. Ondernemers die goed voor hun mentale gezondheid zorgen, hebben vaak een hogere productiviteit en zijn beter in staat om creatieve en innovatieve oplossingen te bedenken.

Positieve Bedrijfscultuur

Als leider geef je het goede voorbeeld aan je medewerkers. Door open te zijn over je eigen mentale gezondheidsreis en te investeren in welzijnsprogramma's, creëer je een bedrijfscultuur die het belang van mentale gezondheid erkent en ondersteunt. Dit kan leiden tot een lager ziekteverzuim en een hogere werknemerstevredenheid.

Het Gevoel van Leegte

Ondanks je materiële succes en prestaties, kan er altijd een gevoel van leegte blijven bestaan. Het constante streven naar meer kan leiden tot een gevoel van nooit genoeg hebben en een gebrek aan voldoening. Dit is een teken dat het tijd is om je mentale gezondheid serieus te nemen en te investeren in je eigen welzijn.

4 Stappen naar Betere Mentale Gezondheid

1. Zoek Professionele Hulp: Overweeg therapie of coaching om beter met stress om te gaan en onderliggende problemen en emotionele wonden aan te pakken.

2. Creëer Een supportsysteem: Omring jezelf met mensen die je ondersteunen en begrijpen. Dit kunnen vrienden, familie, of collega-ondernemers zijn en neem afstand van de personen, die een negatief effect op jou hebben.

3. Oefen Zelfzorg: Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding, dagelijkse lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga.

4. Stel Grenzen: Leer nee te zeggen en stel grenzen aan je werkuren om burn-out te voorkomen en jouw kostbare tijd en creativiteit te beschermen.

Conclusie

Als succesvolle ondernemer ben je gewend om hard te werken en uitdagingen aan te gaan. Uit verschillende onderzoeken heb jij de vaardigheden die jou tot een succesvolle ondernemer maken al in jouw kinderjaren geleerd. Maar vergeet niet dat investeren in je mentale gezondheid essentieel is voor duurzaam succes, of zoals ik dat noem, next level succes. Veel ondernemers vergeten dat de brandstof die zij gebruiken voor het opbouwen van een succesvol bedrijf niet geschikt meer is om ook te kunnen genieten, waardoor ze onbedoeld de grootste saboteur worden van hun grootste rijkdom.

Vind jij het tijd om de cyclus van chronische stress te doorbreken en te investeren in een gezondere, gelukkigere toekomst?

Investeer in jezelf. Je bent het waard.

Klaar om jezelf naar het volgende niveau te tillen en wil jij niet net als Max alleen eindigen? Dat lijkt me toch nooit de bedoeling?

Boek dan nu met deze link een vrijblijvend adviesgesprek met mij, Grace

of volg mijn gratis training, "Stressproof Next Level Leider"


 

 

Bronnen

Visual Capitalist: The Link Between Entrepreneurship and Mental Health Conditions 

World Economic Forum: How to Tackle the Mental Health Crisis in Entrepreneurship 

Going Beyond Wealth: Entrepreneurship and Mental Health: Are You at Risk?